Monday, August 1, 2011

Terima SeadanyaBacalah kisah di bawah. Sesungguhnya ada pengajaran yang boleh diambil dan diaplikasi dalam hidup kita. Mungkin bukan setakat pada orang yang disayangi tetapi juga rakan-rakan, teman-teman dan orang di sekeliling kita.


Seorang lelaki dan kekasihnya bernikah dan acara pernikahannya sungguh megah. Semua kawan-kawan dan keluarga mereka hadir menyaksikan dan menikmati hari yang berbahagia tersebut. Suatu acara yang luar biasa dan sungguh mengesankan. Mempelai wanita begitu cantik dan anggun dalam gaun putihnya dan pengantin lelaki dengan tuxedo hitam yang gagah. Setiap pasang mata yang memandang setuju mengatakan bahawa mereka sungguh-sungguh saling menyintai dan sepadan.


Beberapa bulan kemudian, si isteri berkata kepada suaminya:


"Sayang, saya baru membaca sebuah artikel dalam majalah tentang bagaimana memperkuatkan hubungan dan tali pernikahan kita."katanya sambil menunjukkan majalah tersebut. "Masing2 kita akan mencatatkan hal2 yang kurang kita sukai dari pasangan kita. Kemudian, kita akan membahas bagaimana kita mengubah hal2 tersebut dan membuatkan perkahwinan kita bersama lebih bahagia..."


Suaninya setuju dan mereka mula memikirkan hal2 pasangannya yang tidak mereka sukai dan berjanji tidak akan tersinggung ketika pasangannya mencatat hal2 yang kurang baik kerana ia adalah untuk kebaikan mereka bersama. Malam itu, mereka sepakat untuk berpisah tidur dan mencatat apa yang terlintas dalam benak mereka masing2.


Esok pagi ketika sarapan, mereka sedia membincangkannya. "Saya akan mulai dulu ya." kata isteri. Ia lalu mengeluarkan senarainya. Banyak sekali yang ditulisnya, sekitar 3 muka surat.
Ketika ia mulai membacakan satu persatu hal yang tidak dia sukai menegnai diri suaminya, ia memperhatikan bahawa air mata suaminya mulai mengalir...
"Maaf, apakah saya harus berhenti?" tanyanya.
"Oh, tidak. teruskan..." jawab suaminya.


Si isteri melanjutkan membacakan semua yang tersenarai, lalu kembali melipat kertasnya dengan manis di atas meja dan berkata dengan bahagia, "Sekarang giliran abang membacakan senaraimu". Dengan suara perlahan suaminya berkata, "Aku tidak mencatat sesuatupun di atas kertasku. Aku berfikir bahawa engkau sudah sempurna, dan aku tidak ingin mengubah dirimu. Engkau adalah dirimu sendiri. Engkau cantik dan baik bagiku. Tiada satu pun daripada peribadimu yang kudapati kurang..."


Si isteri tersentak dan tersentuh hatinya oleh pernyataan dan ungkapan cinta serta isi hati suaminya... Bahawa suaminya menerimanya apa adanya. Ia menunduk dan menangis...


p/s: sebelum kita mencari kekurangan orang lain, carilah kekurangan sendiri =)
Reactions:

2 comments:

Anonymous said...

:'(

Nakemah San said...

aduh.. beb, asal sedey2 plak niey~