Monday, May 30, 2011

Permata Insan- 4th Day

Assalamualaikum and salam sejahtera.
Okeh, time to refresh mind aku apa yg berlaku sejak pagi tadi hingga la ke saat ini. Key, bangun2 tido, perkara pertama yang aku buat adalah, memuji2 adik bilik aku sendiri. Adik Azyan,daripada Sarawak. Apa yang dia dah buat? Yolah, aku baru bangun tido tengok2 dia dah siap mandi ready2 nak gi surau tok solat subuh dah. Fuhh!! Kagum tol aku. Waaa... malu aku ngan adik  nih.. ho0hoh0hoh0ho0..Okey2, luperkan, then, pas solat subuh, adik2 bekpes then berangkat dengan bas menuju ke DKP 3 coz akan akan ada perasmian and adik2 nie akan buat persembahan!! waahh!! korang tak tahu betapa hebatnya adik2 permata insan nie buat persembahan. Memang sangat fantastic arr.. hehehe.. Adik yg conduct sendiri majlis, dengar adik atif baca doa sentap giler, cam nak nanges pon ada.. hehe,, jangan tak percaya.













Key, then adik2 nie pon belaja tok kelas arithmetic. Pergh!! Bapak la terer giler adik2 nie. Korang bayangkan ea, 7+3+5+6+8-2-6-4+6+5 Zaaaasssppssspp!!! terus dapat jawapan!! Waaaa... Naper dulu kecik2 aku xdapat blaja teknik nie.. huhuhu.. Adik2 nie memng cepat giler pickup. Yerla, lau tak, kompom xdapat join permata insan nie kan. 










Petang2, ada plak class speed reading. Tapi adik2 nie dah exjausted dah masing2. Adeh, aku pon sian tengok dorang. kepenatan kot. Dari pagi sampai petang jadual pack kot. Sian2. Ada yg tertido tak sedor diri dah. Cam tido atas katil air jer gayenyer. hahaha..









Wokeyh, ni aku nak citer sal ketidakpuasan hati kami hari nie. MAKANAN!! Yup!! Makanan. Sian kat adik2 (ekceli sian kat diri sendiri gak) haha.. Kitorang banyak di served dengan makanan western, yelah bg aku yg dah biasa makan nasik ngan sambal belacan nih, manalah lalu nak makan menda2 alah nie kan. Aduhai laa.. Adik2 nie pon cepat jer laponyer. Then, yg kitorang tak puas hatinya dorang serve bapak la lembap giler. Adoii.. Jadual adik2 dah la pack, then disebabkan makanan lambat sampai semuanya tergendala. Hampeh tol la. Dush2!! Tapi xper, esok pihak pengurusan nak bincang balik ngan katerer. 












Harr, lagi satu citer drastik kat sini aku nak citer and pahatkan sebagai memori aku. Hahah. Adik group aku, boleyh plak la tadi nanges giler3 nie nak ikot mak dier balik. Adeh, puas la aku dok pujuk. (Naik biol paler otak aku nak pujuk) Tyme ni la kesabaran tu menjadi tunjang utama pada ketabahan dan kecekalan hati aku. Huh, akhirnya, pada saat nie adik aku tu dah mampu bergelak ketawa seperti yg laen2 ^^, Ekceli adik2 nie kiter kene bg perhatian lebih coz dorang sukakn perhatian. Tak suka dipinggirkan. So, takyah nak buat2 pelik lau tetiber ader adek2 yg tetiba nanges tak tentu pasal and buat2 sakit. Taktik jer tu. haha.. Samer lah kondisinyer apabila aku telah berjaya menidurkan adik Hana yg menangis bagai coz takley tido and rindu kat mak dia. Aku pon guna sepenuh teknik yg aku ada (kelembutan dan kasih sayang) hehehe.. 


Key, hari nie boleh kata agak mencabar bagi aku coz adik2 cam dah start buat perangai. Biasalah, bila masing2 dah penat, nakkan perhatian, kiter kene korban la bnyak sikit tok adik2 kita nie. Mereka masih kanak2 yg perlukan bimbingan dan perhatian.


Nota kaki: Tetiber aku terpikir, caner lau aku dah ada anak nati ek. "Abg cayang (bakal suami aku diluar sana), nanty dah kawen, kiter planning samer2 ea" -kemah chan versi gatal =) 

Sunday, May 29, 2011

Permata Insan- 3rd Day

Assalamualaikum and salam sejahtera ^^,
Hari ini adalah hari yg dinanti2 kan oleh para fasilitator. Adik2 kesayangan kami tiba hari nie =)
"Macam mana la adik yg adik aku dapat nanti"........ cuak and macam2 aku dok pikir lam pale otak aku..
Pagi2 lagi kitorang dah bersiap and set up utk ketibaan and pendaftaran adik2 nie. Pagi2 sarapan, kitorang dah culuture shock!! hahaha.. mana taknyer, makan cornflakes ngan susu beb!! makaroni pon ada. Tak macam selalu, nasi lemak, mee goreng, nasi goreng, bla bla bla... hahaha.. Bahananya, kol 10 kitorang dah lapar tahap gaban balik. hahaha... Kesabaran amat diperlukan sepanjang hari nie coz letih sebab menunggu. hoh0ho0..


makan cornflakes and makaroni + jus oren =)

"bek makan sebelum adik2 sampai, untuk tenaga =)"
para fasilitator =)

sempat pose sementara tunggu adik2 ^^,

aisyah bersama bodyguardnyer!! =)

parents yg mendaftar

ayoi menemubual adik kiter =)
Then, petang lepas zohor, ada taklimat serba sedikit untuk adik2, ibu bapa and guru pembimbing. Kitorang pon diperkenalkan la pada parents. Tak lengkap kan sesuatu program tu kalau xda sesi ta'aruf. Sesi ta'aruf pon berlangsung la sepanjang petang hari nie bersama asik2 yg kiut montel comel lote nieh. hehehehe... Kitorang main teka-teki, bom2, and ada sikit nyanyi2 ^^,



my adik kumpulan, najwa and jiha, lagi 3 org xsampai lagi..





Malam plak after habis solat maghrib and isyak berjemaah, adik2 nie ada latihan tok persembahan dorang sok. Esok akan diadakan majlis perasmian program nie. So, adik2 kiter akan buat persembahan, xsabar nak tengok.. Teruja seyh!! hehehe..... Har, korang nak tau, aku teruja sangat ngan sorang adik nie nama dia atif. Apa kelbihan dier? Dier huffaz beb!! Aku juzu' 30 pon xhabes hafal lagi. (malu2) Suara sedap memang xyah cakap ar. Untuk peringkat kanak2, memang superb arr!! ^^,


en,neezam bg penerangan kat adik tol persembahan sok 

ni just latihan, tapi dah macam real ^^,
Okeh, after post moterm, kitorang pon balik bilik and rehat... That's all 4 today ^^, Hope para fasi and adik2 akan terus bersemangat untuk menjalani hari yang akan datang ^^,


Nota Kaki: Adik bilik aku, sorang orang cempaka,nilai and sorang lagi kuching,sarawak ^^,
(gambar xdapat nak upload semua, gomenne)

Saturday, May 28, 2011

Permata Insan-2nd Day

Assalamualaikum and salam sejahtera. 
Today is my second day as a facilitator. Tapi budak2 permata insan nie xsampai lagi la. Esok baru dorang sampai. Kerja hari nie tak jauh beza dari semalam. Banyak settle barang2 tok adik2. Hari nie agihkan baju ngan beg untuk adik2. Bestnyer dorang, dapat beg ngan baju. Kitorang dapat baju jer. hehehe.. (sapa peserta sekarang nie, xsedar diri tol) hoh0hoh0..


baju and beg tok adik2 ^^,
After dah selesai semua, kitorang pon kemas2 office coz cam serabut giler. Dr. pon dah bising2.. huhuhu.. Yerla, buat kerja tak sepah tak syok la kan. 

kak zack and kak aminah memang suker buang sampah =)
dorang dok bincang sal itulah, inilah.. bazli and kak wani berposition ketua and penolong fasi.
Aku nie bukan org penting sangat, so taklah se busy org yg pegang jawatan tinggi. Aku tolong apa yg patut laa. Letih harie nie coz gi tagging kat pintu hostel tok ibu bapa, guru pembimbing, urusetia, fasilitator and peserta. Ptg after makan tgh hari juz buat preparation tok modul bahsa arab. Men tampal2, cam budak sekolah jer dah aku ase aku nie. Dalam 3.30, kitorang buat meeting ngan En.Zali. Settlekan mana yg tak setttle lagi and masalah berbangkit. After dah settle semua, bersurai ^^,
Ada gak yg stay office utk siapkan tugasan yg diberi. Cam wawa, kak izaty, kak wanie and bebrapa org lagi la. Ok, perasaan aku sekarang adalah cuak untuk menanti adik2 yg akan sampai esok hari.

nota kaki: mata aku merah hari nie. hope cepat la baik. tanak adik2 takut tgok mata aku. huhhuhuhu...
 

Friday, May 27, 2011

Permata Insan- 1st Day

Assalamualaikum and salam sejahtera semua =)
Hari nie adalah 1st day aku memulakan tugas sebagai fasilitator Akedemi Permata Insan ^^,
Bangun pagi aku hari nie agak kelam kelibut sikit coz nak kemas2 and siap2 tok pindah semuala ke KK1. Rindu aku kat KK1 (coz dulu bertapa kat KK1 ngan member2 tersayang-dak2 palapes)
Ok, kembali pada cerita asal. Dengan semangatnyer aku start enjin motor menuju ke office (pada hari yang mendung) and before sampai office aku singgah umah Aisyah dulu dengan niat nak gi sekali ngan beliau. Tup2, sekali hujan daa ~_________~ Aku pon melepak2 la jap kat umah dier. Alhamdulillah, langkah kanan aku, dapat makan secret receipi ^^, Tungu punya tunggu macam tunggu pakwe datang bergolek, aku pon cakap "Cah, jom redah jerla, dah nak kol 9.30 nie" [ekceli kene datang kol 9]. Kitorang pon redah jerla. Tapi lek arr, xbasah pon sangat. Setakat rintik2 tu, kira corak arr. 


Then, sesampainya di office, aku pon melaporkan diri and dapat baju fasilitator kitorang =)
yepp!! dapat baju free ^^,
After dah laporkan diri, meeting pon bermula and dapatlah pembahagian tugas. Aku bertindak sebagai fasi kumpulan 4. InsyaAllah, adik2 bawah jagaan aku seramai 5 orang. Dah habis buat pembahagian tugas, kitorang pon buatlah apa yg patot untuk sambut adik2 nie nanty.

nie aku ngan sarah yg buat [except tgn tu] ^^,
rehal nie akan digunakan oleh adik2 untuk mengaji nanty =) kakak2 yg tolong bersihkan dari stor...
permainan untuk adik2. tapi kitorang yg kene buat dulu. hoh0hoh0ho..
buruj yg akan diajar dalam bahasa arab (hebat x adik2 kita nie?)
one of them aku yg buat!! ^^, nanty adik2 nie akan paint supaya jadi globe yg sempurna.
tgn nie untukaplikasi zikir kot [aku xpasti] - safri sgt teruja ngan benda nie!! -
Then, habis kitorang maen2 menda nie, makan time!!

makanan yg disediakan untuk kami yg kuat makan nie =)
sedapnyer tngok kak zack and ecah makan ^^,
Pastu, versi petang lak, cam xbnyak keje ngat la. Certain part jer bnyak keje cam orang yg siapkan buku tentatif iaitu kak izati kita yg manis ^^, Aku plak? Yosh!! Aku dok maen uno, dam, scrabble, baca buku kanak2... hehehehe.. tu la keje aku. Tak tahu nak buat pa seyh.. =) Ada jugak yg buat discussion, depa2 yg amik part Quran Sunnah (yang akan ajar adik2 kita nie mengaji and hafaz Quran)

most of them dari DQ tau, tapi under USIM laa..
Okeh, then, rase2 cam dah xda kerje, kitorang pulang lar untuk beristirehat =)
Hari esok pasti banyak kerja yg menanti coz lusa adik2 dah nak sampai. Waaa.. Berdebar rasenyer ^^, All da best Kemah Chan ^_________^