Thursday, March 31, 2011

Love =)


“ I’ve been thinking that love is not being selfish. When you love, you don’t expect something in return. It’s about sharing it to everyone. So why get mad and curse the one you love who can’t afford to love you back?"

Monday, March 28, 2011

Vending Machine From Japan =)

Hi guys, diz entry is an idea from Cik Khaty =) 
I juz wanna share with u all that Japan have many very interesting vending machine 
compared to other country. 

You can hardly walk 100 meters without finding a vending machine in Japan. 
Japan has a dense population, limited space, and a decreasing number of working age people. 
Vending machines have proven to be a convenient solution to the problem.
 Almost any good you can purchase in a store, you can find in one of Japan’s 6 million vending machines.Here are some of the more unusual vending machines found in Japan: 

1. Lobster vending machine
You can find this in Osaka. Modeled after a claw machine, for a mere 100 yen you can catch your very own fresh, live lobster.

 2. Fortune vending machines
These vending machines are commonly found at temples and shrines. They are small slips of paper that presumably tell your fortune (called “omikuji” in Japan). For good luck, omikujis are traditionally tied to trees or pillars. 

3. Used schoolgirl panties vending machines
Controversy surrounds the actual existence of these vending machines. It was declared illegal in 1993 to sell used schoolgirl panties in vending machines, yet many locals and travelers claim they still see them around! 

4. Flower vending machines

Don’t spend enough time with your wife? Flower bouquets and potted plants are available 24/7. 

5. Egg vending machines
 
Sometimes you just need eggs. 

6. Girls phone numbers vending machines
Lonely? 

7. Hot meals vending machines
These on-the-go vending machines sell every meal you can possibly think of. Hamburgers, hot dogs, stew, curry, spaghetti, french fries, fried octopus, and the list goes on. 

8. Umbrella vending machines
Stuck out in the rain? No stores open? Japan has found a solution. 

9. Lingerie vending machines
Available any time you need it. 

10. Rhinoceros beetles vending machines
Rhinoceros beetles are very popular pets in Japan. Collecting them and fighting them is a favorite pastime among young Japanese boys. Check out Japanese Bug Fights!

11. Coca-Cola Robot Vending Machine
Coca-Cola has giant robot vending machines walking around Tokyo. 

12. SMART Car Vending Machine
Pushing the button on the vendor won’t exactly pop out a car, but it does dispense a branded tube containing pamphlets on the new models, dealer information, and a sheet of Smart Car stickers.

13. Ice VendingMachine
In Japan, almost everything is sold in vending machines. This particular machine sells ice.

14. Beer Vending Machine 
                            
Vending machine dispensing beer and liquor in Kyoto, Japan. 

15. Pringles Vending Machine
In Japan, there are even vending machines for Pringles chips. 

16. Instant Noodles Vending Machine
Nissin instant-noodles vending machine located in Tokyo. 

17. Necktie Vending Machine
Japanese vending machine that sell neckties. 

18. Sneaker Vending Machine
Crafty sneaker vending machine created by Japanese sports fashion brand Onitsuka Tiger. 

19. Vegetables Vending Machine
Unique vending machine from Tokyo that dispenses fresh vegetables. 

20. Battery Vending Machine



Row of vending machines in Japan: 
Japan has the highest number of vending machines per capita, with about one machine for every 23 people. 

Interesting right?
 So, aper tunggu lagi, dengan kekreatifan yg korang ada, invent la something new 
and very useful~ =p

Saturday, March 26, 2011

Kalkulator

603406l

Salam u ollzzz..
Rinie nak citer2 sal kalkulator.
Biasalah, dak finance ngan kalkulator ne ley berpisah kan =) 
Btw, idea untuk entry kali nie adalah atas sumbangan En.Rosli (lecturer subjek Insurance and takaful && Theory of compound and interest
TAHUKAH korang yang ada berbagai macam jenis kalkulator.Tapi, dari semua jenis itu hanya ada dua perbezaan yang pasti, iaitu kalkulator ILMIAH, and kalkulator BIASA. Caner nak bezakan dua kalkulator nih??
1078321Cara yang paling mudah nak bezakannya adalah, biasanya kalkulator ilmiah memiliki lebih banyak button daripada kalkulator biasa, coz biasanya kalkulator ilmiah ada fungsi-fungsi tambahan contohnya trigonometris hingga pemrograman ringan.
Kalkulator Ilmiah biasanya ada tulisan "scientific calculator" pada body nya.
img_calcs 


Cara lainnya or dikenali sebagai cara yang lebih kreatif untuk bezakan depa nih, adalah dengan memasukkan operasi berikut pada kalkulator, iaitu 1 + 2 x 3. kalkulator ilmiah akan memberi hasil 7, sementara kalkulator biasa memberi jawapan 9.

Ok, sekarang terangkan kat aku naper dua kalkulator nie bagi jawapan yg berbeza? *** (",)


Monday, March 21, 2011

Berhenti Berharap

moral of the story?

Salam u oollzz :)
Yosh, entry kali nie adalah cetusan idea darpada KIKILAH HOHO..
Time kasih sgt2 yer Pn Kiki coz buatkan aku terpanggil nak join kelab ko nih :)
Kelab apa?
tengok tajuk pon dah tau la beb..
Kelab Berhenti Berharap.
pelik??
Xla pelik mana pon,,
sapa nak join?
jum2,, mari ramai2 kiter memeriahkan kelab nih..
tapi aku ase member2 aku nih ramai yg dah berpunyer..
Tapi taper, yg penting kiter heppy..
kan KIKI kan?? :)

Thursday, March 17, 2011

The Sad Week =(

sadder than diz......
This week feel so depressed :(
On monday, seat for differential equation test.
Blank!! 1st time feel like that while seating 4da exam.
Ya Allah... 
On tuesday, tayar motor bocor... 
Nak tak nak, i have to go to the mechanic.
and the worst thing is the book that i had borrowed from library is missing.
want to know buku apa?
Differential equation beb.....
I left the book at dewan kuliah,
when i went back to search the book, it's not there anymore!!
I went to library and asked abg kaunter,
 he said the price of the book is RM500++!!!!!!
Oh God, i just like to scream in the library on that time.....


On wednesday, Alhamdulillah, nothing happened.
On thursday, once again, tayar bocor lagi!
Astaghfirullahal'azim.... tukar tayar to tubeless..
it made the cost to RM70..
and today, on friday i got the result for my differential equation test..
Ya Allah. tabahkanlah hatiku Ya Allah.....

Ya Allah.....
Allah tidak memberati seseorang melainkan apa yang terdaya olehnya. Ia mendapat pahala kebaikan yang di usahakannya, dan ia juga menanggung dosa kejahatan yang diusahakannya. (Mereka berdoa dan berkata): "Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau mengirakan kami salah jika kami lupa atau kami tersalah. Wahai Tuhan kami! janganlah Engkau bebankan kepada kami bebanan yang berat sebagaimana yang telah Engkau bebankan kepada orang-orang yang terdahulu daripada kami. Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau pikulkan kepada kami apa yang kami tidak terdaya memikulnya. Dan maafkanlah kesalahan kami, dan berilah rahmat kepada kami, dan beri Penolong kami oleh itu, tolonglah kami untuk mencapai kemenangan terhadap kaum-kaum yang kafir".

Wednesday, March 16, 2011

MY Po0H

Salam and Holla semua!! =)
Yosh, hari nie aku nak share ngan korang sal Po0H aku..
ngehehe..
Po0H??
har, mesti korang ingat Po0H yang nie kan....
Po0H comelll..... :)
Ahha, haruslah bukan Po0H yang nie yang aku nak maksudkan..
hehehe.....
Hurm, sorang jer dalam dunia nie yang tau sapa Po0H aku...
hahaha...
Lau hamba Allah tu terbaca entry aku nie, dia mesti tau sapa yang aku maksudkan,,
and, untuk korang2 nie,
aku tinggalkan tanda tanya or lebih mudah, teka teki key =)
Selamat menjawab :)
Po0H aku nie fizikalnya bukanlah sama macam Po0H katun nie taw.
Jauh beza sekali! :)
Orait, sayer berharap Po0H saya sentisa 
happy and ceria selaluuu :)
I'm happy besides u :)
saya happy sangat2 :)

Friday, March 11, 2011

Test :)


Assalamualaikum and selamat sejahtera semua :)
Next week, dak2 Financial Mathematics and
Science Actuary U aku akan menghadapi 4 test..
Test untuk bg sesetengah subjek yang menggerunkan~

DIFFERENTIAL EQUATION
subjek papa =)

THEORY OF HIBAH AND COMPOUND INTEREST
by En.Rosli

CREATIVE THINKING AND PROBLEM SOLVING
Subjek Mr.Hisyam

TAKAFUL AND INSURANCE
kelas nie aku mesti ngantuk :( huhuhuhu

Next week nyer lagi plak sampai turn tok subjek 
AKHLAK TASAWWUF 
ustazah yg ajar sgt sweet taw =)

LAB MATHEMATICA
dak2 nie cakap lecturer aku nie hensem, nak tau tgk sendiri :)

FINANCIAL MANAGEMENT
aku suker subjek nie :)

Nilah dia, dah nak habis2 sem memang bertimbun test datang.
Adoii..
Dengan project work Creative Thinking lagi (tinggal lg sikit nak settle)..
Warrgghh!!!~~

Aper2 pon, sebagai student, kiter terima jerlah yer =)
Dengan hati terbuka dan ikhlas...
Adatlah, org menuntut ilmu :)
Btw, all da best utk korang2 yg ada test and sekali tok final exam nanty :)

Tuesday, March 8, 2011

Bangon!!


Alarm buat yang susah bangun... 

Aku tau mesti ada antara korang yang susah ngat nak bangon pagi kan??
hahaha... mengaku jerla.. 
tayah la nak malu2 ngan beta =)
So, aku nak syorkan beberapa alarm tok korang
 and maybe berjaya buatkan korang jadi lebih cergas setelah bangon dari tido :)

1.Clear Sounds Wake & Shake alarm clock 

[spoiler=Shake] [Image: 27xeywi.jpg]

Jam ini dilengkapi dengan lebih dari 95 suara keras yang cukup power untuk membangunkan kita. Jam ini juga dilengkapi dengan alat getar yang biasa diletakkan dibawah bantal agar kita bangun.[/spoiler]


2.Anemone Clock

[spoiler=Anemone][Image: 2n1bdz7.jpg]

Jam ini akan bergetar kalau alarmnya menyala. dan lama kelamaan akan terus bergerak mengelilingi katil kiter. getaran dari jam ini cukup bagus untuk membangunkan korang. dan getaran ini membuat korang susah untuk jumpa mana peginya button off. [/spoiler]


3.Puzzle Alarm

[spoiler=Puzzle] [Image: dlt1th.jpg]

Waktu alarm jam ini menyala, jam ini akan melempar 4 keping puzzle ke udara. dan misi kita dimulai untuk mencari 4 keping tsb dan menyusunnya.. jika tidak, alarm tidak akan mati!! yang nie memang mencabar tahap gaban wa cakap =)[/spoiler] 

4. Clocky

[spoiler=Clocky] [Image: flgchh.jpg]

Saat anda menekan button snooze Clocky, ia akan bergerak dan mencari tempat untuk bersembunyi. saat alarm menyala lagi, anda harus bangun dari tempat tidur, dan mencarinya untuk mematikannya. Clocky akan menemukan tempat persembunyian baru tiap harinya. Cam main nyorok2 plak kan? hahaha.....[/spoiler]

5. Blowfly Alarm Clock

[spoiler=Blowfly][Image: e6dg10.jpg]

Jam ini akan terbang dari tempatnya jika alarmnya menyala, mengelilingi katil dan mengeluarkan suara2. Cara mematikannya adalah dengan cara menangkapnya dan meletakkannya lagi di tempatnya. yang ni plak cam main kejar2.. kompom sebulan kurus!! hahaha... [/spoiler]


6.The Sonic Alarm

[spoiler=Sonic] [Image: e9cbwj.jpg]

Cara mengaktifkannya mudah, tinggal tarik pinnya, then jeritkan kata2 klasik "fire in the hole" dan campak jam ini ke katil orang yang tidur, setelah 10 saat, akan terdengar suara letupan yang sangat keras (ada 3 settingan volume) dari jam tsb. yang special dari jam ini adalah untuk mematikan alarm ini, orang yang dibangunkan harus mencari orang yang melempar jam ini dan memasukkan pinnya kembali, kalau tidak, suara letupan akan terus terdengar. yang nie boleyh buat dajal kat orang beb~ haha.. ta baek, ta baek...[/spoiler]

lau dah guna jam2 kat atas ni pon xberkesan gak, aku tak tau la nak kata pa..
 baik aku simbah air panas kat korang kot baru bangon.. hahaha...
Btw, enjoy your sleep =)