Saturday, March 26, 2011

Kalkulator

603406l

Salam u ollzzz..
Rinie nak citer2 sal kalkulator.
Biasalah, dak finance ngan kalkulator ne ley berpisah kan =) 
Btw, idea untuk entry kali nie adalah atas sumbangan En.Rosli (lecturer subjek Insurance and takaful && Theory of compound and interest
TAHUKAH korang yang ada berbagai macam jenis kalkulator.Tapi, dari semua jenis itu hanya ada dua perbezaan yang pasti, iaitu kalkulator ILMIAH, and kalkulator BIASA. Caner nak bezakan dua kalkulator nih??
1078321Cara yang paling mudah nak bezakannya adalah, biasanya kalkulator ilmiah memiliki lebih banyak button daripada kalkulator biasa, coz biasanya kalkulator ilmiah ada fungsi-fungsi tambahan contohnya trigonometris hingga pemrograman ringan.
Kalkulator Ilmiah biasanya ada tulisan "scientific calculator" pada body nya.
img_calcs 


Cara lainnya or dikenali sebagai cara yang lebih kreatif untuk bezakan depa nih, adalah dengan memasukkan operasi berikut pada kalkulator, iaitu 1 + 2 x 3. kalkulator ilmiah akan memberi hasil 7, sementara kalkulator biasa memberi jawapan 9.

Ok, sekarang terangkan kat aku naper dua kalkulator nie bagi jawapan yg berbeza? *** (",)


Reactions:

4 comments:

Khadijah Yusof said...

Aritu jam.. Yang ni kalkulator plak;)
request dari dja... next post will be vending machine kat jepun! okay??=)
Hehe..

Nakemah San said...

haha.. okaih.. 4 u dja~ anything is can~ :)

auniizza said...

sebab kalkulator scientific kira 2x3 dulu,then baru tambah..
klu kalkulator krg scientific dy tros kira dari kiri ke kanan..mcm blaja zmn kecik2 dulu..hehehe

Nakemah San said...

waaa.. kak auni memang terror.. hehehehe