Monday, August 27, 2012

Bateri Henpon!

bateri nye dah ngok ngek. nak beli baru mahal. ada duet nanty i belikn u battery baru key :)
Annyong semua...
aku sedang mencari info tentang bateri henfon n nilah hasilnya. 
kongsilah sesama kite key. 
korang akn baca 3 jenis penulisan yg berbeza sebab aku copy paste je =)
hahha.. jgn marah kpd yg empunya entry asal key. niat nak sharing jer.

ni yg 1st one:
Bateri handphone kembung atau bengkak? 
Kebiasaannya jangka hayat bateri handphone yang berkualiti tinggi ialah setahun sehingga setahun setengah. Ini bergantung kepada cara penggunaan dan penjagaan bateri tersebut. Di bawah adalah tips supaya bateri handphone tahan lebih lama. 
  1. Off handphone semasa mengecas.
  2. Elakkan mengecas handphone sambil bermain game, mendengar lagu atau semasa bercakap.
  3. Jangan cas handphone terlalu lama(overcharge). Maksimum masa mengecas ialah 3 jam.
  4. Sebaik-baiknya pastikan bateri handphone sudah lemah baru cas semula.
  5. Jangan letak handphone anda di tempat panas seperti atas tv, dashboard, oven dan sebagainya.
Jaga bateri handphone anda!

ok, ni yang second one:
Entri tips.

Kali ini aku nak kongsikan tips penjagaan batery telefon. Aku tak pasti sama ada banyak atau tidak tips ini. Tapi ianya amat bermakna pada aku. Jadi, aku tak rasa tak salah untuk aku amalkan dan korang jugak (pada mereka yang belum tahu).

Jangan kata pula, mentang-mentang la aku baru mendapat telefon bimbit baru. Ala, korang pun boleh amalkan juga. Jom selamatkan bateri handphone anda.

Tips menjaga Battery:
-Cajlah battery handphone sampai benar-benar penuh.
Jangan cabut caj sebelum battery benar-benar penuh tau. Biar benar-benar penuh.

- Ada baiknya pengecajan dilakukan dalam keadaan mati/tak aktif.
Sangat bahaya melakukan pengecasan dalam keadaan hidup. Hal ini akan menyebabkan battery membengkak.

-Kalau caj tu, biarkan ia sendiri. Leave him alone.
Jangan nak gatai tangan tu nak main-main handphone bila dah caj. Ni bila caj la, sibuk nak tekan itu ini kat handphone tu. Kalau tak caj, tak ada pula nak tekan apa-apa. Potong jari tu kang.. Haha~

Bukan apa, kalau buat macam tu, akan memendekkan jangka hayat handphone kesayangan korang tu dan baterinya cepat down. Kalau nak rasa bateri cepat down, sila amalkan bila caj, pergi main handphone ye. Wakaka~

Tak pun, paling teruk meletup. Kan ada kes berdarah telinga dek kerana handphone meletup ketika menjawab panggilan, tengah caj. Ini berlaku di Perak.

-Paling selamat, cabut bateri dan caj luar. Hal ini akan membuatkan telefon dan bateri tahan lebih lama. Tapi aku tak suka macam ni, sebab tak dapat nak tengok handphone tu dan kena setting time balik. Haha~
-Sehari boleh caj sekali sahaja. Jangan caj banyak kali. Sebab handphone memang tersedia ada tempoh tersedia berapa lama seperti mesej berapa lama, berbual 5-6 jam, melayari internet 12 jam. Korang tak tau? Sila cek buku dalam kotak handphone korang tu.

-Ada juga yang mempercayai umur bateri standardnya bergantung kepada berapa kali jumpa caj. Seeloknya, caj bila bateri hampir-hampir habis, (bukan setengah ya) cajlah sampai penuh. Juga, jangan terlebih caj. Bateru akan lemah jugak. Hal ini kerana, apabila kerap dicaj, bateri akan semakin tua.

- Matikanlah fiture-fiture (perkakasan) yang tidak perlu/tidak digunakan.
Contohnya, Bluetooth, infra red, Wlan wi-fi,etc

- Jangan sering menhidup-mematikan handphone.
Ini biasanya bila geram pada seseorang. Berharap dia akan call tapi matikan handphone. Lepas tu gedik nak buka on balik. Bila tak dapat apa-apa respon dari dia, matikan balik. Hahaha~ Cepat mengaku sape yang buat?

Lain kali, kalau nak buat macam tu, tak payah off tapi cukuplah sekadar silentkan. Kan tak de pape bunyi jugak. Tak pun, tinggalkan handphone dalam sarung bantal. Ekeke~ petua terbaru ni. Lepas tu, kalau hilang, sendiri la bertanggung jawab k. Wahaha~

- Gunakanlah cajer (charger) original dari vendor handphone masing-masing.
Pastikan korang check dulu. Kalau Nokia tu pastikan ianya Zitron. Apa pun, pastikan ada kelulusan Sirim, ya. Kalau tak kang, tengah caj meletup pulak. Kan banyak kes tu dulu. Sekarang ni dah senyap pula.

- Jangan sering-sering chargering di kenderaan.
Masa mengisi bateri dalam kenderaan, kita menggunakan pemantik api sebagai sambungan.

Voltase pada kenderaan selalu tidak stabil, sehingga dapat mengakibatkan
tidak stabilnya arus masuk ke dalam bateri.

Jika umur bateri telah lebih dari enam bulan, selalu lah membersihkan pin dan Connector baterai dengan cotton bud atau
tissue.

- Pada pengaturan (setting) sensor cahaya (display sensor setting), pilih pengaturan minimal

- Gunakanlah aplikasi penghemat daya battery seperti smart battery saver, ion battery timer, barrety extender, etc.

Ia akan membuatkan bateri tahan lama. Bukannya akan menggunakan bateri. Nak kekalkan keadaan screen handphone anda tu la yang makan batery. Sila pasang screen saver ye.

- Jangan terlalu banyak memasukkan video porno, sebabnya bikin ketagihan dan hal ini menyebabkan battery cepat habis dan akhirnya harus dicaj ulang.

Padahal setiap handphone kebanyakan memiliki umur tertentu (sumber: syaifudinzuhri.com/tips-handphone/tips-merawat-batrei-hp.html), apalagi video seperti begini berdosa kalau ditonton

- Jauhkanlah dari jangkauan anak-anak dan pencuri
Kenapa, adakah  korang mahu handphone kesayangan tu rosak dan dicuri? Haha~


the last one! ni pulak some of the sebab kenapa bateri cepat habes :)
Mengaktifkan infra red
Infra red merupakan salah satu media bagi menghubungkan handphone dengan peranti lain. Ketika mengaktifkan infra red, tentunya tenaga bateri banyak terbuang untuk menjalankan proses tersebut.

Mengaktifkan EFR (Enhanced Full Rate)
Jika suara pada handphone kurang baik, fungsi EFR boleh diaktifkan. Tetapi untuk aktifkan volume handphone ia memerlukan kuasa yang lebih besar dari sebelumnya.

Game, MP3, Radio, Bluetooth
Ketika kita bermain game, bateri handphone mengeluarkan tenaga hampir sama seperti ketika kita sedang menelefon. Begitu juga ketika anda menjalankan fungsi lain seperti mendengar radio, menggunakan bluetooth dan juga MP3.

Nyalakan Backlight pada siang hari
Apa gunanya menyalakan lampu display pada siang hari. Jadi jika mahu bateri tahan lebih lama, anda matikan atau kurangkan kadar brightness backlight pada waktu siang dan nyalakan semula apabila waktu malam.

Menelefon dalam keadaan bergerak
Menerima atau membuat panggilan dalam kenderaan memerlukan tenaga yang tinggi. Ini kerana handphone berusaha untuk mencari signal dari BTS yang terdekat. Aktiviti inilah yang memakan tenaga bateri yang banyak. Apalagi jika anda menggunakan sambungan internet dalam keadaan bergerak.

Aktifkan fungsi vibrate
Fungsi vibrate memerlukan kuasa bateri yang besar, jika kuasanya kurang maka kadar getaran akan kurang atau tidak berfungsi.

Jalankan aktiviti berganda
Kini handphone boleh menjalankan aktiviti berganda, misalnya mendengar MP3 sambil bermain game atau mengirim mesej. Aktiviti berganda sebegini secara automatik akan memakan tenaga bateri yang lebih besar.

So, korang2 kat luar sana,
SAYANGILAH BATERI HENFON ANDA!
hehe.. bateri phone mahal tau! (bagi aku la)
dah bateri smart phone mahal sgt, aku beli la phone baru yg murah n tahan baterinyer.
smart tu simpan dulu, nanty aku belikn bateri baru.
sayang phone tu sebab abah yg belikan :)
ok, ni tepon baru yg harganya lebih murah dr bateri smart phone aku. 99 hengget je.
 same ngan hubby =) [mengade!] 

Tuesday, August 14, 2012

Our 1st Baju Gempak! =)

Salam n selamat pagi! =)
wihhi.. how excited i am bila my order utk shirt Gempak dah sampai! :)
hihhi...
one for me n one for abg! 
hope sgt baju tu suitable utk dia. xbesar sgt n xkecik sgt.. (takut la pullak)
just guess yg mana satu aku punye? hihhi~

tada!! this is the shirt =)

well then, hope abg suke!
will be pass the shirt tomorrow InsyaAllah....
korang2 kalau nk beli barang2 from Gempak just visit HERE.
banyak brg dorang yg comel2 :)
also kepada yg minat komik like me! :)
adios~



Sunday, August 12, 2012

Aku Yang Suka Kartun

Assalamualaikum..
Haihh.. dok kat umah sorang2 nie membuatkn aku mati kutu n stress!!
errkk,, muka aku xla sampai jadi mcm nie T___T
even bnyak je keje aku xsiap lagi.
list keje aku adalah:

  1. edit thesis proposal
  2. sediakn text mc utk FIMACS (baru siapkn sikit)
  3. habiskn kemas rumah 
okay, tapi rini dah exhausted. 
bangun pagi aku akan kemas rumah dulu (sidai baju, menyapu, sapu sawang etc etc)
pastu bukak la lappy, tgk apa yg ada.. haihh~ mood kesunyian betul la rini.
caner tah terbukak la katun pororo masa bukak YouTube! :) Pororo yg comel!
they are really very2 good gren! :)
video kesukaan aku!! :)
kalau aku tengok citer ni mesti aku senyum sorang2. serious pororo comel.
kalau aku suka aku konfem budak2 lagi suker! hehe..
sorry la, even aku dah besar, minat aku still pada kartun. tapi on certain katun jela.
cam pokemon aku xlayan dah. Shin Chan ngan Doraemon still layan lagi.
Upin Ipin, Boboiboy pun best! :)
upin ipin somell :)
xla nampak awkward sgt sebab org kalau jumpa aku akn tanya.
"adik tingkatan berapa?" aku pun jawab, "eh, bukan tingkatan la"
"alahai, maaflah. darjah 6 ye?"
"i'm uni student mak cik :)"
hermm.. fenomena biasa :)
whateverlah, yang penting kartun boley buat aku hilang stress! 
my main feveret kartun adalah one piece! :)
our heroes!! yeah!! :)
so guys, jgn memandang rendah pada mereka2 yg suka pada kartun kerana kartun adalah penyeri hidup kami! haha :)
adios~

Friday, August 10, 2012

Mari kita Bunuh Cicak!!

pelbagai jenis cicak :)
Assalamualaikum semua :)
Rini aku nk menyemarakkan semangat korang2 semua untuk membunuh cicak..
hehe.. dah macam nk jadi pembunuh tegar je.
juz wanna share with u alls yg aku memang pantang kalau nampak cicak!
lagi2 tahi cicak!! cess.. cukup aku bengang!
syukurlah bunuh cicak tu sunat.
dapatkn info lebih di SINI dan SINI :)
Apa aku buat kalau nmpak cicak?
Aku akan tangkap pastu panggil kucing aku.. (meow2)
bg kucing aku mkn.. (eerrkk.. takkan aku nak makan?)
disamping aku puas hati dpt gembirakan kucing aku sebab dpt mkn cicak, at least berkurang la sumber cicak yg suka berak merata2 tu kan.. *sigh*
so, korang2 yg kat luar sana, bunuhlah cicak! hehhe.. 
say No to tahi cicak! kekeke..
adios~

xdapat dinafikan kau agak comell =p
gerek seyh!!!
                                     


Thursday, August 9, 2012

Madah Bicara


Orang yg bahagia itu akan selalu menyediakan waktu untuk membaca kerana membaca ialah sumber hikmah.
Membaca menyediakan waktu ketawa kerana ketawa ialah muzik jiwa. 
Membaca menyediakan waktu untuk berfikir kerana berfikir adalah pokok kemajuan.
Beramal adalah pangkal kejayaan.
Beribadat ialah ibu segala ketenangan jiwa =)

Nak Jadi Baik Memang Lambat


"Ustaz, saya dulu hafiz al-Quran. Dulu, solat ini memang saya tidak tinggal. Saya semakin hanyut dengan dunia. Sekarang, saya sudah tidak solat. Saya ingin berubah. Masih adakah sinar untuk saya?"

Ustaz N memandang telefon bimbit Masjid Kuning Kota Damansara. Bagus masjid ni. Ada segmen Tanyalah Ustaz. Sesiapa jemaah yang ingin bertanya, boleh menghantarkan SMS.

"Masih ada sinar" Ustaz N menjawab pendek.

Jemaah mengangguk. Kebanyakannya faham sifat al-Ghafur Allah. Jemaah di situ memang boleh letak belakang nama mereka dengan Ahmad atau Abu al-Damansari. Berlumba-lumba duduk di dalam taman-taman Syurga ilmu.Marvellous!

Ustaz N menyambung, "Kembalilah kepada Allah, nak. Allah menciptakan rahmat sebelum menciptakan murka. Pintu taubat terbuka luas. Sibukkan diri dengan kebaikan. Jika anda jatuh, maknanya, masa anda masih banyak yang belum diisi dengan kebaikan."

"Terima kasih, Ustaz. Macam mana nak jadi baik? Apa langkah pertama untuk saya berubah selepas bertaubat?"


"SMS masuk, Pak" Telefon Bimbit Tanyalah Ustaz berbunyi lagi.

Ustaz N tersenyum. "Pernah tidak dengar kisah Abu Hurairah r.a. bertanya kepada baginda Rasulullah s.a.w. tentang seorang yang solat tetapi masih mencuri?"

Jemaah terlopong. Sah, tak dapat nak recall. Ini yang pentingnya hadir di ceramah-ceramah dan kuliah. Dapat peringatan, dapat refresh ilmu, dapat kesedaran. Dapat macam-macam. Best!

Ustaz N menarik nafas dan berkata, "Abu Hurairah r.a. bertanya bagaimanakah orang yang sedemikian? Rasulullah menegaskan, solat orang itu lambat laun akan menyebabkan dia berhenti mencuri."

Jemaah mengiyakan. Mereka teringat firman Allah s.w.t bahawa solat akan mencegah perkara keji dan mungkar.

"Maksud baginda Rasulullah s.a.w. dengan memperbaiki dan meningkatkan mutu solat, dari segi rukun qauli (percakapan), rukun fi'li (perbuatan) dan rukun qalbi (rasa hati), lambat laun solat akan berjaya menjadi benteng kepada amalan keji dan mungkar."

Jemaah berpandangan sesama sendiri. Mereka tersenyum dan mengangguk.

"Kesimpulannya, nak jadi baik memang lambat. Nak membina memerlukan masa. Nak meruntuh sekelip mata. Teruskan bermujahadah untuk istiqamah. Tutup ruang-ruang untuk melakukan kemaksiatan. Isi kehidupan dengan kebaikan. Berkawan dengan kawan-kawan yang baik. Usaha dan terus usaha. Insya-Allah, Allah akan mengampunkan dosa-dosa kita."

Dalam jemaah itu, seorang anak muda tunduk. Matanya berkaca. Dia berbisik:

Ya Allah, dosaku menggunung tinggi, tapi rahmat-Mu melangit luas. Ampunkanlah dosaku. Sesungguhnya Engkau Maha Penerima Taubat. 


sumber:penpatah.blogspot.com

Wednesday, August 8, 2012

Kenapa Allah Uji Aku?



Soalan 1: Kenapa Aku Diuji?
"Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan saja mengatakan , kami telah beriman, sedangkan mereka tidak diuji? Dan sesungguhnya Kami telah menguji orang-orang yang sebelum mereka , maka sesungguhnya Allah mengetahui orang-orang yang benar , dan sesungguhnya Dia mengetahui orang-orang yang berdusta."
(Surah al-Ankabut ayat 2-3).


Soalan 2 : Kenapa Aku Tidak Dapat Apa Yang Aku Idam-Idamkan?

"Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu , padahal ia amat buruk bagimu. Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui"
(Surah al-Baqarah ayat 216)


Soalan 3: Kenapa Ujian Seberat Ini?

"Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya"
(Surah al-Baqarah ayat 286)


Soalan 4: Kenapa Kita Rasa Kecewa?

"Janganlah kamu bersikap lemah , dan janganlah pula kamu bersedih hati , padahal kamulah orang-orang yang paling tinggi darjatnya , jika kamu orang-orang yang beriman"
(Surah Ali Imran ayat 139)


Soalan 5: Bagaimana Harus Aku Hadapi Kesusahan Ini?

"Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan sabar dan mengerjakan solat , dan sesungguhnya solat itu amat berat kecuali bagi orang-orang yang khusyuk"
(Surah al-Baqarah ayat 45)


Soalan 6: Kepada Siapa Aku Berharap?

"Cukuplah Allah bagiku , tidak ada Tuhan selain daripada-Nya. Hanya kepada-Nya aku bertawakal"
(Surah at-Taubah ayat 129)


Soalan 7: Apa Yang Aku Dapat Daripada Semua Ujian Ini?

"Sesungguhnya Allah telah membeli daripada orang-orang mukmin , diri dan harta mereka dengan memberikan syurga untuk mereka"
(Surah at-Taubah ayat 111)


Soalan 8: Aku Tidak tahan dengan ujian ini!
"...dan janganlah kamu ber putus asa daripada rahmat Allah. Sesungguhnya tiada berputus asa daripada rahmat Allah melainkan kaum yang kafir"
(Surah Yusuf ayat 12)


Soalan 9: Sampai bila aku Akan Merana?


"Kerana sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan. Sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan"
(Surah al-Insyirah ayat 5-6)


Akhir kata

"Tiada suatu bencana pun yang menimpa di bumi dan (tidak pula) pada dirimu sendiri melainkan telah tertulis dalam kitab (loh mahfuz) sebelum Kami menciptakannya. Sesungguhnya yang demikian itu adalah mudah bagi Allah "
(Surah Al-Hadid ayat 22)

"Tidak luput daripada pengetahuan Tuhanmu biarpun sebesar zarah di bumi atau pun di langit. Tidak ada yang lebih kecil dan tidak (pula) yang lebih besar daripada itu melainkan (semuanya tercatat) dalam kitab yang nyata (loh mahfuz)"
(Surah Yunus ayat 61)

Tuesday, August 7, 2012

Men are from Mars, Women are from Venus


Assalamualaikum and salam sejahtera :)
Today wanna share about this book. setelah sekian lama aku mencari buku nie, lastly jumpa jugak!
dah, nak gi MPH xterpegi2. kat tg karang ni mana la nak ada MPH.
kalau kat Nilai, boley gak gi Alamanda.
Aperpun, dah jumpa buku ni kat 1 plaza, kuala selangor.
Apa yg best pasal buku nie?
best!! 
sebab it tells us the different between man and women.
the different between their way of thinking and attitude.
the reason why they do that and etc etc....
i believe maybe ramai yg dah baca kot cume me je yg ketinggalan baru nak baca.. huhu..
it's ok, my fren penah cakap
"better late than never"
kan3? =)
oryte, hari tu jumpa buku ni terus beli 2.
sebab satu nak bg kat 'abg' (hope die xbaca entry ni before dia dpt buku ni) ^^,
okies, sapa yg xbaca lagi buku ni. bacerlah! :)
ia membantu ada serba sedikit dari segi komunikasi.
lau tak nak beli baca online pon ada.
sampai di sini sajer. sayonara~

Monday, August 6, 2012

Kenapa Couple tu Haram


(Peringatan untuk diri sendiri)


Di suatu malam depan panggung wayang…

Sizuka : Best tengok wayang dgn awk td..kelakar je cerita tu..xbosan kan?
Nobita : A’ ah xbosan. Best!
Sizuka : Kalau best, knp awk letakkan kepala awk kat bahu sy & beritahu sy y awk mengantuk?
Nobita : Errr~ hehe..


Sizuka : Nasib baik kita pakai sweater kn awk? Kalau x, mesti sejuk dalam tu td.
Nobita : A’ah..btul3! Xdela sejuk sgt td bila dah pakai sweater ni.
Sizuka : Klu xsejuk, kenapa awk pegang tangan sy & beritahu y awk sejuk?
Nobita : Errr~ hehe..

Mereka pun menuju ke i-City..

Sizuka : Awk, sy cantik x?
Nobita : Awk kn syg sy..mestilah cantik..
Sizuka : Kalau sy ni betul cantik bagi awk, kenapa bila sy pakai baju-baju tertentu baru awak akan puji sy cantik. Kalau sy pakai baju longgar, awk diam je..kadang-kadang awk akan tanya saya kenapa pakai baju besar..kalau sy pakai baju ketat, baru awk puji sy cantik..knp ye?
Nobita : Errr~ hehe..

Mereka pun tiba di i-City..

Sizuka : Jom snap pic wak..sy nak tangkap gambar awk bawah lampu tu.
Nobita : Kita tangkap gambar berdua la syg. Meh sini, duduk sebelah sy. Rapat sikit, nanti xmasuk plak gambar awk.
Sizuka : Boleh ke rapat-rapat ni?huu
Nobita : Takpe de..awk kn awek sy..
Sizuka : Awek je..bukan isteri yg sah..
Nobita : Errr~ huhu..

Sizuka : Nanti sy simpan gambar kita ni dalam laptop sy ye wak.
Nobita : Alaa..upload la terus dalam fb.
Sizuka : Eh..boleh ke..xelok la wak..gambar tu dah la awk & sy je..yang ke-3 syaitan..pastu nak pergi heboh 1 dunia tentang dosa y kita buat..xmalu ke?huu
Nobita : Errr~ huhu..

Mereka pun pulang..

Sizuka : “Awk, awk syg sy x?
Nobita : Mestilah syg..syg sangat2 tau..haa
Sizuka : Buktinya??
Nobita : Eh..mcm ajak bergurau je..nak sy kiss pipi awk tu ke syg?hehe
Sizuka : Ish..apa ni? Teruknya pemikiran awk..huu
Nobita : Eh..errr~ huhu

Sizuka : Mak sy kata, kalau kita syg sesuatu tu, kita akan jaga sebaik mungkin.
Nobita : Eh..mestila! hehe
Sizuka : Tapi awk tipu sy!huu~
Nobita : Eh..kenapa plak sy tipu awk??
Sizuka : Kalau awk syg sy, mestilah awk jaga sy sebaik mungkin tp awk xjaga sy dgn baik pun..awk sentuh-sentuh sy, pegang tangan sy, cuba nk kiss sy,ajar sy buat benda bukan-bukan yg sy xpernah buat sebelum ni, selalu ajak sy keluar malam-malam.

Nobita : Owh..sekarang awk nak salahkan sy la ajak awk keluar malam?? Mak ayah awk yg bg izin tau!

Sizuka : Memang diorang y bagi izin tapi awk tau x y diorang jugak y akan tanggung dosa sy dgn awk malam-malam macam ni sbb diorang bg izin pada sy ank perempuan diorang utk keluar dgn lelaki bukan mahram tanpa adik atau abang sy sebagai peneman pastu buat benda-benda xsenonoh! Pegang sana pegang sini..awk tau x panggung wayang tu mungkin sejuk bagi awk sampai terpegang tangan sy dgn sengaja, tp neraka tu teramat panas & tangan awk y memegang tangan sy tu akan dibakar dalam api neraka berulang kali..awk sedar x semua tu?? Tangkap gambar nak kepit-kepit, padahal boleh je tangkap gambar sorang-sorang kan..then, nak heboh kat 1 dunia. Pastu nanti org ‘like’ awk pun suka sebab orang tau siapa awek awk & hubungan awk dan sy kononnya bahagia tapi awk sedar x yang malaikat sentiasa mencatat segala apa yg kita buat..awk ada ilmu agama..klu xde ilmu agama pun, awk tau benda tu salah..tp kenapa masih buat? Awk sedar x semua tu???

Sizuka : Ingat Allah tak waktu awk buat semua tu?? Awk tu belum tentu jodoh sy, nak sentuh-sentuh sy. Kalau da awk nak sentuh-sentuh sy, apa je y suami sy boleh dapat special dari sy sbg isterinya y sah? Awk nak ke isteri awk dah macam sisa orang? Awk mesti akan cakap awk akan pastikan y awk akan nikah dgn sy sebab tu awk boleh sentuh-sentuh sy..tp awk sedar x y awk tu siapa?? hanya hamba Allah…awk bukan tuhan utk tahu siapa jodoh sy & jodoh awk..awk sedar x semua tu??? Klu betul awk syg sy, awk jaga lah sy baik-baik, beri sokongan sy jd muslimah solehah…dekatkan diri pada Allah, mohon pada Allah supaya izinkan kita dijodohkan bersama kerana sy ni milik Allah..ibu bapa hanya penjaga sy, mereka menjaga sy dgn penuh kasih sayang & didikan y baik sehingga sanggup memberi kepercayaan pada awk utk menjaga sy, tp awk jaga sy x??awk jaga sy x?? x kan..awk bawa sy kea rah keburukan..awk sedar x semua tu??? Banyak lagi y awk buat kat sy, sy pun terlalu kurang pandai ikutkan je kemahuan awk..nanti kat neraka bila Allah soal sy dgn dosa-dosa maksiat y kita buat, bukannya awk dapat backup sy dpn Allah..kn?? Tolonglah tahan diri tu sehingga kita dah sah dinikahkan..huuu~

Suasana bertukar menjadi suram…sehinggalah nobita mula meluah perasaan…

Nobita : Kenapa x dari dulu awk cakap semua benda ni?? Kenapa bila kita dah lalui macam-macam baru awk nak luahkan semua ni???

Sizuka : Sebab sebelum awk nak couple sgn sy, awk janji yang awk akan jaga sy baik-baik. Awk suka dengan saya pun sebab bagi awk sy baik tapi semakin lama awak makin berubah. Perubahan awk turut merubah diri sy. Baru sekarang sy luah semua benda ni sebab selama ni sy sentiasa menanti agar Nobita y dulu kembali. Nobita y menjaga sy dgn baik. Sy tunggu Nobita tu..tunggu & terus menunggu kerana sy sayangkan dia. Tapi semakin lama sy tunggu, semakin menjadi-jadi…awk fikirlah baik-baik apa y sy sampaikan…kalau awk masih xberubah, lepaskan sy kerana Allah..

Nobita : ……

[Pesanan : kepada pasangan yg hangat menyulam cinta & kasih sayang, jagalah batas anda! Ingat larangan Allah…cinta itu indah krn Allah yg menciptakannya tapi jangan sampai cinta utk Allah itu dinodai oleh cinta manusia..menjadi kebiasaan, dalam berkasih ada kesalahan y akan dilakukan..seringlah muhasabah diri & beranikan diri untuk mula buat perubahan..beranikan diri menegur pasangan sebelum Allah menegur dengan pembalasan & azab..wallahu’alam~]

Renung2kan
Sumber: penpatah.blogspot.com

Nor Husna Md Salim

saya dan kak husna :)

Annyong! Assalamualaikum akak =)
Akak, firstly nak cakap... Saranghaeyo!! :)
hehe.. thanx a lot sangat2 banyaknyer coz sudi jadi kawan kite masa susah dan senang. Akak always ada masa kite nanges ke mase kite gembire ke and macam2 masa lagi lah.. I'm writing this post dikala i 
really miss u at this moment.. hehe.. Miss U!
Akak, banyak kenangan kita dulu2 kan? Bila ingat balik nak gelak ada, nak nanges ada. bercampur baur lah perasaan nie.
kene marah ngan akak, kene bebel ngan akak. aish.. macam2 lah. haha..
time kasih sebab suke belanje kite makan.. hihi.. nanty kawen WAJIB jemput kite tau.
maybe sem depan dah xdapat nak luangkn masa bersama sgt. lgpun tempat tinggal dah xsama. 
tapi xpe, ape2 hal roger je kiter ea. saya dtg macam superman.. hihi.
akak, kite nak mintak maaf banyak2 ea selama kita berkawan kita banyak kecikkan aty akak.
akak tu dah la memang kecik (bukan rendah, tp kurus), makin kecik dibuatnyer.
huhu. lau gaduh2 tu buat la sbg kenangan jer. 
aperpun, sayang akak n thanks a lot sudi jadi kawan baek kite! =)
SAYANG AKAK!! ^^,