Thursday, April 28, 2011

Pesta Buku =)

Salam semua.. =)
Oh, aku terpaksa jugak mencoret @ menconteng wall blog aku nih dengan kotoran 
semata2 untuk menghambat kenangan aku gi pesta buku kat PWTC.
hahaha... even aku xabes exam lagi, aku buat2 xsedar diri, gi jugak pesta buku nih. huhuhu....
Semangat tak weh, habis jer exam creative thinking, lam kol 11 lebey kitorang terus pecut gi KTM even tak taw jalan pon nak gi PWTC caner. Ala, sesat pon still dalam Malaysia lagi kan. hahaha..
Even, xlar bnyak buku aku beli and ekceli aku beli komik jer pon. hahaha...
Puas jugak la aku ngan Kikilah Hoho bejalan kat PWTC nih. 
Sampai lenguh jugak la kaki aku nih.
Semua jadah borang kitorang isi. Dah tak tau nak buat pa kan,
daripada jadik sahabat seni budaya, rakan perpustakaan negara, pertandingan antonim sinonim,
 pertandingan teka buah, teka muka surat buku, aishh,, macam2 larh..
siap amik gambar ngan patung besar beb =)


After jalan2 kat tempat ilmiah barulah kitorang gi tempat lagho2 sikit iaitu
GEMPAK! =)
Hahaha.. jgn xtau, GEMPAK STARZ adalah komik pujaan hatiku taw.
Oh no, yg menyedihkan adalah aku xdapat nak jumpa pelukis GEMPAK
 coz dorang akan berkunjung ary sabtu nih. hoho..
 haddap la sangat aku nak dtg balik. study pon xabes lagi wehh!! arrgghh.. (lupakan dulu)
Aper yg lawak beb, tyme kitorang nak amik gambar kat tempat GEMPAK nih kitorang 
suh la sorang abg nih amikkan gambar kitorang,
 xpasal2 dia masuk sekali lam gambar kitorang.(aku xberani la plak nak upload gambar aku ngan dier) hahahahaha...
motipp sangat kan. hoh0hoh0ohoh0.....


Ok fine, dah letih + lenguh + nak tercabut + perut bapak la lapo giler xmakan dari pagi,
 kitorang pon membuat keputusan untuk pulang ke tanah air tercinta iaitu nilai.
 Tyme tuh dah kol 7 lebeyh dah puunnn...
 But b4 dat, kitorang pi la singgah makan kat The Mall dulu.
 Yang best kat sinie, aku jumpa room8 aku tyme kat matrix dulu, Shikin
Waaa.. rindu giler beb!! Nanty kiter buat reunion key korang =)
 Sumpah aku rindu giler =)
Sampai jer hostel, kitorang memekak2, belagak2 jap, riak2 jap..
then barulah aku berehat dengan tenang,, wiihuu..


Kepada korang2 yg kat luar sana, lau rasa2 nak beli buku, gi la.. 
sekarang memang harga tengah murah. Jimat la sikit kan.
 Okeh,doakan aku terus maju jaya tok final nih.. Bbasya!! gambatte kudasai ! =)

Saturday, April 16, 2011

Air Perasaan


Heehehe.. Salam semua.
Btw, ini entry "air" aku untuk yg terakhir. =p
Exam dah menyeru2 and aku doakan all da best
 and semoga berjaya kepada u all yg tengah amik exam,
 yg bakal amik exam and yg seangkatan dengannya.
Semoga korang suksess!! =p
Jangan lupa doakan kejayaan aku sekali key =)


Ucapan istimewa buat My Po0H, hope kamu boley buat yg terbaik =p
I know u are da best =p
Sometimes u are my inspiration.. Tengs.. hahhaha.. ("ss") -LOL-

Orait, i'll holiday from blogging and will meet u all after da final exam~
Tata.. ^___________^





Air Mata Hati




Hadirnya tanpa kusedari
Menggamit kasih cinta bersemi
Hadir cinta insan padaku ini
Anugerah kurniaan Ilahi

Lembut tutur bicaranya 
Menarik hatiku untuk mendekatinya
Kesopanannya memikat di hati
Mendamaikan jiwaku yang resah ini

Ya Allah
Jika dia benar untukku
Dekatkanlah hatinya dengan hatiku
Jika dia bukan milikku
Damaikanlah hatiku
Dengan ketentuan-Mu

Dialah permata yang dicari
Selama ini baru kutemui
Tapi ku tak pasti rencana Ilahi
Apakah dia kan kumiliki
Tidak sekali dinodai nafsu
Akan kubatasi dengan syariat-Mu
Jika dirinya bukan untukku
Redha hatiku dengan ketentuan-Mu

Ya Allah 
Engkaulah tempat kubergantung harapanku
Kuharap diriku sentiasa di bawah rahmat-Mu

Friday, April 15, 2011

Air Terjun


Selamat petang semua (oleh kerana aku buat entry nie tyme petang) ^___^
Tyme2 study week nih tension2 lau dapat relaxs kat air terjun sedap gak =)
Study sambil bertapa kat waterfall pon best per kan..
Btw, bg sesapa yg ta penah gi air terjun, gi la. Sungguh indah ciptaan Tuhan. 
Sangat cantik. Key, now, i nak share 10 waterfall yg tertinggi di dunia. 
Memang canteekk tapi ngeri kot aku tegok.. huhu :)

10.Brownie Fall
gambar 10 air terjun tertinggi di dunia~

Negara: Selandia Baru
Lokasi: Fiordlands National Park
Sungai: -
Tinggi: 836 meter (2744 kaki)

Informasi lain: berada tengah-tengah pemandangan yang menakjubkan hutan hujan subtropis, jatuh ke teluk sempit di antara tebing tinggi di dekat Arm Hall. Seperti terlihat pada gambar, sumber airt terjun ini adalah adalah sebuah Danau 836 m diatas permukaaan laut yang saat penuh kemudian meluap ke sisi gunung.

9.James Bruce Falls
gambar 10 air terjun tertinggi di dunia~
Negara: Canada
Lokasi: Princess Louisa Provincial Marine Park
Sungai: tak bernama
Tinggi: 840 meter (2755 kaki)
Informasi lain
: James Bruce Falls adalah sebuah air terjun tinggi semi-musiman yang brasal dari danau salju kecil yang bertengger di atas pegunungan Prince Louisa . Nama James Brown adalah nama kakek dari seorang Surveyor yang meneliti Air Terjun ini.


8.Pu’uka’oku Falls

gambar 10 air terjun tertinggi di dunia~
Negara: USA
Lokasi: Molokai, Hawaii
Sungai: tak bernama
Tinggi: 840 meter (2756 kaki)
Informasi lain: Pantai utara Molokai memiliki tebing laut tertinggi di dunia. Setiap sungai yang turun atas tebing ini akan jatuh ribuan kaki ke laut. Termasuk air terjun ini.

7..Baläifossen
gambar 10 air terjun tertinggi di dunia~
Negara: Norwegia
Lokasi: Ulvik, Hordaland
Sungai: Baläi
Tinggi: 850 meter (2788 kaki)
Informasi lain: Merupakan tertinggi kedua di eropa dan ketujun di dunia. Tetesan air terjun ini menuruni tebing setinggi 3.000 kaki ke perairan Osafjorden, anak sungai dari hulu Hardangerfjorden.

6.Vinnufossen Falls
gambar 10 air terjun tertinggi di dunia~
Negara: Norwegia
Lokasi: Sunndal, More Og Romsdal
Sungai: Vinnu
Tinggi: 860 meter (2822 kaki)
Informasi lain: Merupakan air terjun tertinggi di Eropa dan keenam di dunia.

5..Yumbilla, Catarata Falls
gambar 10 air terjun tertinggi di dunia~
Negara:Peru
Lokasi: Cuispes, Arizonas
Sungai:
Tinggi: 896 meter (2938 kaki)
Informasi lain: Meskipun air terjun itu luar biasa karena ketinggiannya, volume air yang dihasilkan tidak besar karena me. Lokasinya juga cukup terpencil.

4. Olo’upena Falls
gambar 10 air terjun tertinggi di dunia~












Negara: USA
Lokasi: Molokai, Hawaii
Sungai: -
Tinggi: 900 meter (2953 kaki)
Informasi lain: Air terjun ini kurang terkenal munkgin karena volume airnya yang memang sedikit, hanya ketinggiannyalah yang membuatnya ada dalam daftar ini. Terletak di bagian utara-timur Pulau Hawaii Molokai.

3.Tres Hermanas, Cataratas las Falls
gambar 10 air terjun tertinggi di dunia~
Negara: Peru
Lokasi: Cordillera Oriental
Sungai: -
Tinggi: 914 meter (3000 kaki)
Informasi lain: Air Terjun ketiga tertinggi di dunia ini memiliki lingkungan indah yang terletak di hutan Amerika Selatan. Pepohonannya diduga mencapai ketinggian sampai 30 m. Sedangkan di bawah air terjun ini ada sebuah Danau dengan kedalaman mencapai 4 meter. Lingkungan air terjun Cataratas las Tres Hermanas memiliki keanekaragaman vegetasi dan hewan yang beraneka macam.

2.Tugela Falls

gambar 10 air terjun tertinggi di dunia~
Negara: Afrika Selatan
Lokasi: Taman Nasional Natal
Sungai: Tugela River
Tinggi: 948 meter (3,110 kaki)
Informasi lain: Ada terjun tertinggi kedua ini memiliki rata-rata volume 1 meter kubik /detik.


1. Angel Falls
gambar 10 air terjun tertinggi di dunia~
Negara: Venezuela
Lokasi: Taman Nasional Canaima
Sungai: Gauja (Rio Gauya), anak sungai Rio Churún
Tinggi: 979 meter (3.212 kaki)
Informasi lain: Meskipun pertama kali dilihat di awal abad ke-20 oleh penjelajah Ernesto de Santa Cruz, air terjun ini tidak dikenal dunia sampai ditemukan secara resmi oleh penerbang Amerika, James Crawford Angel yang sedang terbang mencari lokasi tambang emas. Pada tahun 1936, James Angel kembali dan mendaratkan pesawatnya di dekat air terjun. Air terjun ini dinamakan “Air terjun Angel” untuk mengenang penemunya, James Crawford Angel. Suku Indian Pemon menyebut air terjun ini sebagai “Auyan-tepui” (”Aiyan-tepui”) yang berarti “Gunung Setan”.

Jadiknyer, sama2 lah kita merenung kembali betapa besarnya kuasa Allah cipta benda yang kadang2 kita tak pernah terfikir pon. Betapa kerdilnya kita sebagai hambaNya. Tapi adakah kita sentiasa bersyukur dengan segala nikmat yang dikurniakanNya?