Saturday, July 30, 2011

Senaskhah Al-Quran & Sebuah Kereta SportSeorang pemuda yang sedang berada di tahun akhir pengajiannya mengharapkan sebuah kereta sport daripada ayahnya. Lantas, si pemuda memberitahu hajatnya kepada ayahnya, seorang hartawan yang ternama. Si ayah hanya tersenyum. Si anak bertambah yakin, andai keputusan peperiksaannya begitu cemerlang, pasti kereta itu menjadi miliknya.


Beberapa bulan berlalu, tertanya si anak, dengan berkat kesungguhannya....telah beroleh kejayaan yang cukup cemerlang. Hatinya berbunga keriangan. Suatu hari, si ayah memanggil si anak ke bilik bacaannya. Si ayah memuji anaknya sambil menyatakan betapa bangganya hati seorang bapa sepertinya dengan kejayaan si anak yang cukup cemerlang. Si anak tersenyum puas. Di ruang matanya terbayang kilauan kereta sport merah yang selama ini menjadi idamannya itu.


Si ayah yang bagaikan mengerti kehendak si anak menghulurkan sebuah kotak yang berbungkus rapi dan cantik. Si anak terkesima. Sungguh!! Bukan itu yang kuhajatkan. Dengan hati yang berat, kotak itu bertukar tangan. Matanya terarah kepada riak wajah ayahnya yang tidak mennjukkan sebarang perubahan seolah2 xdapat membaca tanda tanya yang bersarang di hatinya.
Dalam pada itu, si anak masih membuka pembalut yang membungkus kotak itu. Penutup kotak dibuka. Apa makna semua ini? Sebuah Al-Quran kecil; comel dengan cover kulit, tinta emas menghiasi tulisan khat di muka hadapan. Si anak memandang ayahnya. Terasa dirinya dipermainkan. Amarahnya membuak, nafsu mudanya bergelojak.
"Ayah sengaja mempermainkan saya! Ayah bukannya xtahu betapa saya menyukai kereta tu. Bukannya ayah xmampu utk belikan! Sudah ayah! Bukan Al-Quran ini yg saya nak" katanya keras.
Al-Quran itu dihempaskan ke meja bacaan, si anak terus meninggalkan ayahnya tanpa memberi walau sesaat utk si ayah bersuara. Pakaiannya disumbatkan ke dalam beg. Lantas, dia meninggalkan banglo mewah ayahnya. Memulakan kehidupan baru dengan sekeping ijazah yang dimilikinya.


10 tahun berlalu.....
Si anak kini merupakan seorang yang berharta. Punyai syarikat sendiri dengan isteri yang cantik dan anak2 yg sehat. Cukup membahagiakan. Namun, hatinya tersentuh.


Sudah 10 tahun sejak peristiwa itu dia tidak pernah menjenguk ayahnya. Sedang dia berkira2 sendiri, telefonnya berdering. Dari peguam ayahnya. Ayahnya meninggal duia semalam dengan mewariskan semua hartanya kepada si anak. Si anak diminta pulang.


Dan buat pertama kalinya setelah dia bergelar bapa, si anak pulang ke banglo ayahnya. memerhatikan banglo yang menyimpan 1001 nostalgia dalam hidup. Al-Quran yg dihempaskan di bilik bacaan ayahnya masih lagi setia berada di situ. Bagaikan setianya hati ayahnya mengharapkan kepulangannya selama ini. Perlahan-lahan langkahnya menuju ke situ. mengambil Al-Quran itu, membeleknya penuh keharuan. Tiba2, jatuh sesuatu dari Al-Quran. Segugus kunci.. di surat ternyata diselotepkan disitu.


Kunci itu segera dipungut. hatinya tertanya2. Nyata sekali di dalam sampul surat itu terdapat resit pembelian kereta idamannya dibeli pada hari konvokesyennya.


Dengan bayaran yang telah dilunaskan oleh si ayah, sepucuk warkah tulisan tangan orang yang mat dikenalinya selama ini. 
"hadiah teristimewa untuk putera kesayanganku" 
Air mata si anak menitis deras, hatinya bagai ditusuk sembilu. Penyesalan mula bertandang. namun, semuanya sudah terlambat.....


Sekadar renungan bersama, berapa banyak kita melupakan nikmat Allah hanya semata2 kerana nikmat itu tidak "dibungkus", didatangkan atau diberi dalam keadaan yang kita hajati??
Reactions:

0 comments: